Juniortävlingar

Som Barn, Ungdom eller Junior i Vreta Kloster Golfklubb finns det många sätt att tävla på olika nivåer:

 • Klubbtävlingar, ordnade av dina tränare.
 • En del klubbar ordnar tävlingar för barn och ungdomar och bjuder in andra klubbar i vårt distrikt, ledare och tränare har mer information. 
 • Klubbtävlingar enligt klubbens tävlingsprogram 
 • Ett ytterligare steg i tävlandet är att vara med i klubbens lag, som spelar i Östgötaserien. 
 • PGA Junior ProAm ”Vägen till Trelleborg” 
 • Golfförbundet ordnar Teen Tourtävlingar på olika nivåer. 
 • Junior Masters Invitational, JMI. Tävlingarna är fördelade över hela landet. 
 • JSM-klubblag. En lagtävling som avgörs i fyra kvalomgångar med start i ditt distrikt/region och final utomlands.

 

Östgötaserien

En lagtävling som har som motto, att ha kuloch att träna på att tävla. Klubbarna i distrikten anmäler ett eller två 4-mannalag. Spelare kan bara spela i ett av lagen då klubben anmält två lag. Tävlingen är öppen för flickor och pojkar födda 2006 och senare. Spelformen är matchspel med handicap, gul respektive röd tee eller motsvarande. Matcherna består av 2 bästboll- matcher över 9 hål och 4 singelmatcher över 9 hål. Lagledaren får under pågående tävling bedriva coaching av sitt lag. Lagledaren ansvarar för att samtliga spelare i sitt lag uppträder enligt de bestämmelser som gäller vid tävlingar. Ingen avgift utgår och hemmaklubben bjuder på greenfee. Beroende på antal lag spelar vi i två pooler Öst/Väst.  Läs mer i Östgötaseriens tävlingsbestämmelser. Du är väl med och spelar Östgötaserien?

 • Tävlingsbestämmelser och Spelschema finns hos din ungdomsledare
 • Läs mer om Östgötaserien i filen längst ner

 

Svenska Juniortouren

Svenska Juniortouren är ett toursystem i vilket alla juniorer 13–21 år kan tävla individuellt under säsongen, på fyra olika nivåer. Division 3, -2, -1 och Elit. För att kunna anmäla sig till tävlingar på Svenska Juniortouren måste spelaren betalt en touravgift. Touravgiften varierar beroende på vilken nivå man börjar och gäller innevarande kalenderår. Vid uppflyttning gör spelaren fyllnadsbetalning. Instruktioner för hur touravgiften skall betalas hittar du genom att logga in på Min Golf Touravgift.

Division 3 + Rookieklass

First spelas som en Openklass, dvs utan HCP. Spelformen är slaggolf. Samtidigt som Div 3 spelas, spelas oftast en Rookieklass för de som precis börjat tävla. Det är ett bra sätt att lära sig mer om hur det är att tävla, dessutom på andra klubbar än hemmaklubben. I Rookieklassen spelar du på ditt HCP. Division 3 spelas över 18 hål, förutom omgång 3 och 4 som spelas över 36 hål. De två omgångarna ingår i SGF Golf Ranking och ger därmed rankingpoäng.

Division 2, -1 och Elit

Spelas också som individuella opentävlingar. Varje omgång omfattar 1–3 dagar och tävlingarna genomförs under samma tidsperiod. Flickor och pojkar har oftast gemensamma spelplatser. Mellan varje omgång sker uppflyttningar baserat på prestation. 
Utförligare beskrivningar finns att läsa på golf.se. 

 

PGA Junior ProAm

PGA Junior ProAm är PGA:s stora ungdomstävling som ger minst tre juniorer på varje klubb möjligheten att spela i lag med sin PGA Pro. PGA Junior ProAm ger PGA Pron möjlighet att erbjuda sin klubbs junior- och tävlingsverksamhet ett mycket uppskattat och för juniorerna utvecklande tävlingsinslag. 

Totalt deltar ca 130 lag från 90 klubbar. 

PGA och PGA Distrikten genomför denna ProAm som är något alldeles speciellt och utöver det vanliga tillsammans med respektive klubbs PGA Pro. 
Tävlingen spelas som en lagtävling mellan landets alla klubbar med en PGA Pro och tre juniorer i laget. 
PGA Pron skall vara medlem i PGA. Varje klubb har möjlighet att delta med så många lag som klubben har aktiva PGA medlemmar. 

Tävlingen spelas i tre steg:

 • Klubbkval på hemmaklubben
 • Distriktsfinal i PGA:s sex Distrikt
 • Sverigefinal

 

Teen Cup

Teen Cup är en av världens största golftävlingar för juniorer. Teen Cup är för många barn och ungdomar den första golftävlingen man deltar i. Alla spelare upp till och med 16 år, även du som har högre handicap än 36, kan delta. Den startar med en klubbtävling ofta en vecka omedelbart efter att skolan slutat. De som lyckas komma bland de två främsta i sin åldersklass går vidare till nästa kvalomgång.

Tävlingen spelas i fyra steg:

 • Klubbkval på hemmaklubben
 • Gruppkval
 • Regionkval
 • Sverigefinal

 

Junior Masters Invitational (JMI)

Tävlingen bygger på öppna juniortävlingar om minst 36 hål. Tävlingarna är fördelade över hela landet. Vid överteckning sker prioritering i handicapsordning eller rankingordning.

 

JSM klubblag

Vill du känna glädjen av att spela i lag med din klubb och se hur långt ni kan ta er? I så fall är det självklart att din klubb ska ställa upp i JSM Klubblag. 
Tävlingen avgörs i fyra kvalomgångar med start i ditt distrikt/region och final utomlands. 

Laget består av max nio spelare varav minst två representanter av samma kön. Sju spelare får spela i varje omgång. Tävlingen spelas som lagmatcher, mixad foursome, valfri foursome, flicksingel, pojksingel och valfri singel.